Aloitamme sarjan Espanjan itsehallintoalueista, joita on 19kpl kaikkiaan, kun Afrikan mantereen autonomiset kaupungit Ceuta ja Melilla lasketaan mukaan. Apunamme kommentoimassa on Espanjaan erikoistunut kokenut opas Erkki Gerovoi. Olemme itse käyneet lähes kaikilla alueilla, mutta paljon on vielä hienoja paikkoja löydettävänä. Tarkoituksenamme on antaa tietoa alueista ja vinkkejä missä kannattaa ehdottomasti vierailla paikan päällä. Tilaa uutiskirjeemme, niin tiedät milloin seuraava osa valmistuu. Aloitamme blogi-sarjan Valencian alueesta, jolla itsekin asumme ja operoimme paljon mm. päiväretkien merkeissä. Valencian itsehallintoalue koostuu 3 eri provinssista Valencia, Castellón ja Alicante ja näissä on 566 eri kuntaa.

Mistä Valencia parhaiten tunnetaan?

Valencialaiset pitävät riisistä kaikissa muodoissaan ja sitä myös kasvatetaan Valencian kupeessa La Albuferan luonnonpuiston alueella. Tunnetuin riisistä tehty paikallinen ruokalaji on paella eri versioineen ja sitä kannattaakin maistaa paellaan erikoistuneissa ravintoloissa. Muita tunnettuja paikallisherkkuja ovat mm. fideuá (paellan serkku ilman riisiä), horchata ja farton (tiikeripähkinäjuoma+paik. herkku) ja turrón (erityisesti jouluherkku Espanjassa). Valencia tunnetaan myös appelsiineistaan ja niitä täällä kasvaakin joka paikassa. Turismin lisäksi tärkeimpiä teollisuuden aloja ovat sitrushedelmien ja vihannesten viljely, keramiikka mm. laatat, huonekalut, tekstiilit ja kengät sekä kalastus.

Valencian provinssi (maakunta)

Paikoista täytyy tietenkin mainita provinssien pääkaupungit, joissa näkemistä riittää useammaksi päiväksi. Valencia on Espanjan 3. suurin kaupunki n.800.000 asukkaallaan ja Valencian satama on Euroopan 5. suurin. Valencian keskustan vanha kaupunki ja Ciudad de las Artes y las Ciencias ovat upeita nähtävyyksiä, jotka vetävät vertoja mille tahansa TOP-nähtävyydelle maailmassa. Silmän ruokaa ovat mm. keskustan historialliset rakennukset ja patsaat, katedraalit, museot sekä jälkimmäinen ”taide- ja tiedekaupunki”, jossa jo utopistiset rakennelmat vesialtaineen, tiedemaa ja Oceanográfic -akvaario vaativat useamman päivän tutustumiseen. Tunnetuin festivaali on Las Fallas, jota vietetään maaliskuussa.

Alicanten provinssi

Valencian eteläisimmän provinssin pääkaupunki Alicante on Valencian alueen 2. suurin kaupunki ja Espanjan 11. suurin n.340.000 asukkaallaan. Tärkeimmät nähtävyydet ovat Santa Barbara -linna, josta vuoren päältä on huikeat näkymät Costa Blancan rannikolle, sekä Alicanten ns. satama-alue, jossa voi mm. kävellä yhtä hienointa promenadia Espanjassa pitkin rantaa. Vanhaa kaupunkia upeine rakennuksineen ja ravintolakävelykatuineen ei voi myöskään unohtaa. Valencian alueen 3. suurin kaupunki Elche (n.230.000 asukasta) tunnetaan Espanjan palmupääkaupunkina ja on myös ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.

Castellónin provinssi

Valencian pohjoispuolella sijaitsevan Castellónin provinssin pääkaupunki on Castellón (de la Plana) ja sen asukasluku on n.175.000. Castellónissa näet upeaa arkkitehtuuria eri vuosisadoilta, voit vierailla sen lukuisissa museoissa ja planetaariossa sekä upeissa puistoissa. Rannikkoa kutsutaan nimellä Costa del Azahar ja siellä turistien suosimia paikkoja ovat erityisesti Peníscolan alue, jossa on n.50% alueen hotellikapasiteetista ja se on Valencian ja Benidormin jälkeen suurin keskittymä.

Muita mielenkiintoisia kohteita ja tapahtumia Valencian alueella

Erityisiä helmiä vierailukohteista mainitaksemme tässä niistä muutama nosto. Valencian alue on täynnä idyllisiä pikku kyliä. Valencian alueella on myös paljon luontokohteita, joissa näkee mm. upeita rantakallioita ja vuoria, luolia ja vesiputouksia. Lisäksi erilaisia fiestoja ja festivaaleja pidetään eri puolilla Valenciaa ympäri vuoden.

Valencian provinssi:

Vierailukohteita: 1) Castillo de Sagunto, 2) Monasterio de Santa María de El Puig, 3) Ruta Verde Xurra, 4) Horchatería Vida, 5) El Palmar (La Albufera), 6) Palau Ducal dels Borja (Gandía), 7) Bodega Murviedro (Requena), 8) Barrios historicos de Chelva, 9) Titaquas, 10) Calles empedradas de Chulilla, 11) Castillo de Buñol, 12) Lago del río Sellent (Bolbaite), 13) Salto de Chella, 14) Palacio de los Condes de Cervellón, 15) Los Chorrados de Navarrés, 16) Las estrellas de Aras de los Olmos, 17) Castillo de Xátiva, 18) Bocairent.

Tapahtumia: 1) Las Fallas, Valencia (maaliskuu), 2) La Tomatina, Buñol (elokuu), 3) Fiestas de Moros y Cristianos, mm. Valencia ja Alcoy (huhti-syyskuu)

Alicanten provinssi:  

Vierailukohteita: 1) El Baret de Miquel (Dénia), 2) Xábia histórica, 3) Teulada-Moraira 4) Peñon de Ifach (Calpe), 5) Altea, 6) Las fuentes del Algar 7) Ruta de la Serra Gelada, 8) Castillo de Guadalest, 9) Cuevas de Canelobre (Busot), 10) Casas multicolores de la Vila Joiosa, 11) Santuario de Santa María Magdalena (Novelda), 12) Palmeral de Elche, 13) Parque Natural de las Lagunas de la Mata y Torrevieja, 14) Tabarca

Tapahtumia: 1) Hogueras de San Juan, Alicante (kesäkuu, vähän vastaava tapahtuma kuin Las Fallas Valenciassa), 2) Fiestas Moros y Cristianos, ympäri provinssia (huhti-syyskuu), 3) El Carnaval, Alicante (pääsiäinen), 4-5) Las Fiestas de Agosto (elokuu) ja Domingo de Ramos (pääsiäinen), Elche, 6) Feria de Todos los Santos, Cocentaina (marraskuu)

Castellónin provinssi:

Vierailukohteita: 1) Morella, 2) Parque Cultural de Valltorta (Tírig), 3) Culla, 4) Museo natural Olivos Milenarios ”Pou del Mas”, 5) Peñiscola, 6) Ruta del Vino (Les Useres), 7) MACVAC (Vilafamés), 8) Vía Verde del Mar (Oropesa), 9) Sierra de Irta, 10) MIAU (Fanzara), 11) Segorbe, 12) La Vuelta de la Hoz, 13) Coves de Sant Josep

Tapahtumia: 1) El Carnaval de Vinaroz (helmikuu), 2) Fiestas de San Vicente Ferrer, La Nucía (huhtikuu), 3) Sexenio de Morella (elokuu joka 6. vuosi), 4) Fiestas patronales de Segorbe (elokuu), 5) Fiestas patronales de Vall de Uxò (lokakuu), 6) Fiestas patronales de Peñiscola (syyskuu)

Erkin tärpit viikonlopun Valencian vierailulle

Sorolla – Benlliure, Museum of Fine Arts of Valencia, Barokki palatsit, Silkkitie ja Silkkimuseo, Iglesia de los Santos Juanes, San Nicolás de Bari ja San Pedro Mártir , Carmen, Ruzafa, Torres de Quart, Plaza del Negrito, Agua de Valencia maistelu, Pyhä Malja, Horchata museo, Alboraya ja Chufa viljelmät, Lladró, Turia Park ja Bioparc Valencia.

 

Toivottavasti sait inspiraatiota vierailla joissain näistä kohteista ja tapahtumista. Lisätietoa löytyy linkeistä. Osa sivuista saattaa olla vain espanjaksi, mutta useimmista kohteista löytyy sivut myös englanniksi. Lisätietoa ja hyviä reittiohjeita saat myös meiltä ja kauttamme saat esim. majoitukset, kulkuvälineet (vuokra-auto, bussit&junat&lautat) sekä pääsyliput eri kohteisiin. Lisäksi järjestämme retkiä lähialueilla mm. osaan näistä kohteista.