Murcia on todellista vastakohtien maata. On hienoa rannikkoa idyllisine rantoineen ja rantakallioineen, toisaalta on taas karua vuoristoa ja hedelmällistä maaperää maatalouden käytössä. Murcian itsehallintoalue sijaitsee Segura-joen halkomalla alueella vuoristojen ympäröimänä Kaakkois-Espanjan rannikolla. Ainoan provinssinsa pääkaupunki Murcia on Espanjan 7. suurin kaupunki n. 460.000 asukkaallaan. Murcia on jaettu 45 kuntaan. Murcian alueen ilmasto on kesällä todella kuuma nousten jopa +45 asteeseen, talvet lauhoja ja sademäärä vähäinen. Ajoittain voi esiintyä kaatosateita, jotka aiheuttavat tulvia. Myös maanjäristyksiä esiintyy alueella säännöllisesti johtuen sijainnistaan mannerlaattoihin nähden.

Mistä Murcia parhaiten tunnetaan?

Alueella on erittäin pitkä historia jo esihistoriasta alkaen. Niin kristityt, juutalaiset kuin muslimitkin ovat jättäneet jälkensä alueeseen aikojen saatossa. Historia näkyy vielä tänäkin päivänä eri rakennelmissa ja monumenteissa mm. linnat, muurit, kirkot ympäri Murciaa.

Murcia tunnetaan myös “Euroopan puutarhana” pitkien maatalousperinteidensä vuoksi. Alueella tuotetaan iso osuus n. 20% Espanjan hedelmistä, vihanneksista ja kukista, joita viedään myös muualle pääosin Eurooppaan. Murcia tunnetaan myös viinialueena; Jumilla, Yecla ja Bullas tunnetaan ns. alkuperäistuottaja-alueina. Muita tärkeitä aloja Murcian alueella ovat rakentaminen, logistiikka- ja erilaisten pakkausmateriaalien valmistus. Turismin osuus kasvaa myös jatkuvasti.

Mitä nähdä Murciassa

Historiallinen Murcian kaupunki tarjoaa upeaa arkkitehtuuria eri tyylisuunnilla; on mm. barokkia, renessanssia ja goottia. Näitä näet hyvin Vanhan kaupungin kävelykaduilla. Mainitsemisen arvoisia paikkoja ovat mm. Santa Marian katedraali, Plaza de Belluga, Glorietan aukio kaupungintaloineen, Casino de Murcia ja Segura-joen ylittävät sillat. La Fuensantan pyhättö on myös vierailun arvoinen paikka (5,5km Murciasta). Museoita on myös joka lähtöön taidetta, tiedettä ja historiaa mm. Museo Salzillo, Museo de bellas artes de Murcia, Museo Arqueológico de Murcia. Unohtaa ei voi myöskään hyvää kulttuuri- ja ravintolatarjontaa sekä shoppailumahdollisuuksia.

Tärkeimpiä tapahtumia Murciassa ovat Semana Santa (pääsiäisen aikaan), Fiestas de Primavera (huhtikuu), Feria de Septiembre ja Fiestas de Moros y Cristianos (syyskuu).

Mitä nähdä Cartagenassa

Toinen must-see paikka Murciassa on Cartagenan kaupunki, jossa on n. 215.000 asukasta. Costa Calidalla sijaitseva Cartagena on ollut aikojen saatossa tärkeä satamakaupunki ja on edelleen yksi neljästä Espanjan laivaston tukikohdista. Mielenkiintoisissa Cartagenan museoissa voit tutustua esim. Espanjan merenkulun historiaan Naval Museossa ja vedenalaiseen arkeologiaan Vedenalaisten esineiden museossa (ARQUA). Cartagena on myös täynnä hienoja historiallisia rakennuksia ja monumentteja mm. Ayuntamiento, Roomalainen amfiteatteri ja Castillo de la Concepción (kaupungin keskellä sijaitseva linna, jonka museossa voit tutustua Cartagenan historiaan). Kaupungin ”päälle” pääset myös hissillä ihailemaan maisemia yli Cartagenan. Kävelykaduilta löydät lukuisia ravintola- ja shoppailumahdollisuuksia.

Pääsiäisviikon lisäksi tärkeimpiä paikallisia tapahtumia ovat Kv. elokuvafestivaali (pvm ei vielä ole v.2022) ja Cartagineses y Romanos (syyskuu).

Muita mielenkiintoisia kohteita Murcian alueella

Erityisiä helmiä vierailukohteista mainitaksemme tässä niistä muutama nosto. Murcian alue on täynnä idyllisiä paikkoja, kuten

Ei muuta kuin seikkailumieltä reppuun ja tutkimaan mitä Murcialla on tarjottavaa!