Tämän postauksen tarkoituksena on käsitellä erikoisempia majoituspaikkoja Espanjassa. Lue tämä, jos haluat joskus kokea jotain vähän erilaisempaa majoituskokemusta kuin normihotellit tarjoavat.

Paradorit

Vai miltä kuulostaisi yöpyminen keskiaikaisessa linnassa? Parador on yhteinen nimitys historiallisille linnoille, palatseille, luostareille ja muille rakennuksille, jotka kuuluvat Paradores de Turismo de España -ketjuun (97 hotellia) ja ovat valtion tukivaroin kunnostettuja ja ylläpidettyjä. Nämä sijaitsevat vielä aivan upeilla paikoilla, kuten kansallispuistoissa luonnon keskellä, meren rannalla tai kaupunkien paraatipaikoilla. Nämä ovat myös tunnettuja korkeasta palvelun laadustaan ja hyvän ruuan ystävien ei tarvitse pettyä. Hinnoiltaan paradorit ovat hiukan kalliimpia kuin perushotellit, mutta varsinkin sesonkiaikojen ulkopuolella näihin pääsee varsin edullisesti. Ilman majoitustakin näitä linnoja tms pääsee tutkimaan pienellä maksulla. Parador -hotelleja on ympäri Espanjaa, niin loman autoreitin voi helposti suunnitella näiden varrelle.

Maalaistalot ja viinitilat

Toinen mielenkiintoinen tapa majoittua Espanjassa on casa rural -tyyppiset majoitukset. Tätä voisi kutsua maalaismajoitukseksi, kun sijainti on pienissä kylissä ja ruoka on taatusti lähituotettua. On mahdollista vuokrata koko talo käyttöönsä tai vain huone samantyylisestä hotellista. Laittaisin myös viinitilamajoitukset (hotel viñedo y bodega) tähän samaan laariin, mutta tässäpä myös viinien harrastajille mahtava majoitusidea. Hinnat näillä casa rural -tyypin majoituksilla vaihtelevat todella paljon, koska näitä on kaikentasoisia ja -kokoisia. Jos koko talon haluaa vuokrata, niin kyllä se yleensä maksaakin enemmän. Näitä löytyy myös ympäri Espanjaa.

Entiset majakat

Espanjasta löytyy myös 4 majakkahotellia, joissa voi yöpyä. Kaksi näistä löytyy Galiciasta (Finisterre ja Ribadeo), yksi löytyy Kataloniasta (Girona) ja yksi Kanariansaarilta (La Palma). 6 uutta majakkahotellia on myös rakenteilla. Käyttämättä jääneille tiloille ja kulujen kattamiseksi on vanhoille majakoille alettu etsiä uusia käyttötarkoituksia, joten majoitustoiminta saanee sijaa jatkossa enemmänkin vanhoissa majakoissa ympäri Espanjan rannikkoa. Joskus matka voi olla pitkä, kuten Finisterren majakkahotellin saavuttamiseksi, mutta maisemat matkalla ovat kyllä sen vaivan arvoisia.

Luolat

Luolamajoitusta löytyy suht helposti Espanjasta mm. Andalusian ja Kastilia-La Manchan alueelta vuorten rinteeseen rakennettuja valkoisia kyliä voi bongata. Näillä kylillä on pitkä historia jopa 5000 v. ja onpa osa alueista nimetty Unescon maailmanperintökohteiksi. Luolamies -tunnelmaan ei tarvitse kuitenkaan tyytyä, sillä yleensä huoneet ovat hyvällä maulla sisustettuja ja varustelukin on priimaa. Tämä majoitusmuoto on ainakin ekologinen vaihtoehto ja ehdottomasti myös kokemuksen arvoinen.

Listaa erikoisista majoituksista olisin voinut vielä jatkaa, mutta eiköhän tässä jo tullut majoitusvaihtoehtoja kerrakseen yhteen postaukseen. Hintataso ei näissä majoitusvaihtoehdoissa varmasti ole Espanjan halvinta tasoa, mutta toisaalta Suomen hintoihin verraten nämä ovat silti edullisia majoituksia. Ja mahtavasta kokemuksestahan kannattaa aina maksaa vähän ekstraa vai mitä? ? Toivottavasti inspiroiduit kokeilemaan joitain näistä majoituksista Espanjassa, jos et ole jo kokeillut!