Navarran itsehallintoalue sijaitsee Espanjan pohjoisosassa rajoittuen Ranskan Pyreneiden vuoristoon. Alue on väkiluvultaan ~661.000 asukkaallaan Espanjan 15. suurin ja pinta-alaltaan 11. suurin. Navarra on Baskimaan tavoin Comunidad Foral eli sillä on parempia valta- ja etuoikeuksia muihin autonomioihin nähden johtuen historiastaan. Nämä alueet ovat olleet aina varakkaita tarjoten mm. parempia etuja asukkailleen ja nämä etuoikeudet ovat kirjattu myös Espanjan uuteen perustuslakiin (v. 1978). Alueen pääkaupunki on Pamplona, jossa on n.200.000 asukasta. Kuntia on yhteensä 272kpl.

Talousluvuista sen verran, että alueen BKT on Espanjan 15. suurin (19.265M v.2020). BKT/as. suhteutettuna alue on 3. varakkainta Espanjassa vain Madridin ja Baskimaan yltäessä edelle. Tämä kertoo hyvästä elintasosta. Työttömyysluvut ovat Espanjan pienimpiä. Alueen elinkeinorakenne (BKT) on seuraava: alkutuotanto (mm. maatalous, kalastus, kaivostoiminta) n. 4%, jalostus (mm. teollisuus) n. 35% ja palvelut (mm. kauppa, turismi, kuljetus) n. 61%.

Navarrassa vallitsee tietynlainen sekailmasto meri-, vuoristo- ja välimeren ilmaston välillä, joka vaihtelee alueiden välillä.  Keskilämpötilat vaihtelevat 10-15C asteen välillä. Talvella voi esiintyä pakkasia ja kesällä yli 35C asteen helteitä.

 

Mistä Navarra parhaiten tunnetaan?

Navarra on rikasta seutua ei vain varakkuutensa ansiosta vaan myös mm. historiansa ja luontonsa puolesta. Näitä ”varoja” löytyy lähes joka Navarran alueesta. Camino de Santiago ja muita vastaavia pyhiinvaellusreittejä kulkee pitkin historiallisia reittejä Navarran halki ja Selva de Irati on suosituin luontokohde. Sieltä löytyy mm. tunnetut Zugarramurdin luolat ja noitamuseo.

Fiestoista täytyy mainita tietenkin kuuluisa San Fermín, Pamplonan härkäjuoksu -festivaalit alkaen aina heinäkuun 6. päivä ja kestäen yhteensä 9 päivää. Kahdeksana päivänä 7-14.7. härkäjuoksu alkaa klo 8:00 aamulla ja iltaisin on härkätaistelu. Fiesta on suosituin ja tunnetuin Espanjassa, johon osallistuu reilu 1M ihmistä vuosittain ja se generoi n. 1Mrd euroa vuosittain. Joten se on taloudellisesti todella merkittävä asia Pamplonalle.

Navarran turismisivut joilta hyviä vinkkejä myös.

 

Mitä muuta nähdä Navarrassa

 • Señorio de Bertizin luonnonpuisto, Oieregi. 2.000ha suojellut metsät ja historiallinen puisto palatsineen on todellakin vierailun arvoinen paikka.
 • Nuesta Señora de Muskilda, Ochagavía. Vuoren huipulla 1.025m korkeudessa sijaitseva 1200-luvulla alunperin tehty kirkko, josta huikeat näkymät Selva de Iratin luonnonpuistoon.
 • Selva de Irati, Orbaizeta. Navarran Pyreneiden sydämessä n. 17.000ha pyökkimetsät, jotka tarjoavat luontoa ja liikkumismahdollisuuksia yltäkyllin.
 • Roncesvalles, ensimmäinen etappi Camino de Santiagoa Espanjan puolella lähtee täältä, täynnä historiallisia ja uskonnollisia kohteita.
 • El tributo de las tres vacas, Isaba. V. 1375 sopimuksella päätettyä lehmien laidunkiistaa ranskalaisen ja espanjalaisen kylän välillä juhlistetaan edelleen tälle omistetussa fiestassa vuosittain 13.7.
 • Urdaxin luolat, tärkeimmät luolat Navarrassa, jossa esihistoriallisia kaiverruksia 14.000v takaa.
 • Monasterio de Leyre. Yesan tekojärven maisemaa hallitseva luostari alunperin 800-luvulta. Luostarialueella hautatemppeli, jossa Navarran kuninkaiden haudat.
 • Javierada, Javier. Maaliskuun alussa tuhannet ihmiset haluavat ”pyhiinvaeltaa” 50km tähän keskiaikaiseen San Francisco de Javierin linnaan.
 • Queso roncal, valle de Roncal. Alueella valmistettavaa artesaanijuustoa lampaan raakamaidosta. Jotkin juustolat ottavat vierailijoita vastaan.
 • Olite. Navarran viinipääkaupunki ja Oliten kuuluisa linna, joka toimii Parador-hotellina nykyisin.
 • Balneario de Elgorriaga. Maanalaisesta lähteestä alkunsa saa maailman mineraalipitoisin vesi, josta pääsee nauttimaan tässä modernissa hotelli-kylpylässä.