Riojan piskuinen itsehallintoalue sijaitsee Espanjan pohjoisosassa Navarran ja Baskimaan eteläpuolella. Alue on väkiluvultaan ~319.000 asukkaallaan Espanjan 17. suurin ja pinta-alaltaan 16. suurin. Alueen pääkaupunki on Logroño, jossa on n.151.000 asukasta. Kuntia on yhteensä 174kpl.

Talousluvuista sen verran, että alueen BKT on Espanjan 17. suurin (8.614M v.2022). BKT/as. suhteutettuna alue on 6. varakkainta Espanjassa, joka kertoo verrattain hyvästä elintasosta. Työttömyys on myös pientä ~8%. Alueen elinkeinorakenne (BKT) on seuraava: alkutuotanto (mm. maatalous, kalastus, kaivostoiminta) n. 6%, jalostus (mm. teollisuus) n. 38% ja palvelut (mm. kauppa, turismi, kuljetus) n. 56%.

Riojassa vallitsee sekailmasto vuoristo- ja välimeren ilmaston välillä, joka vaihtelee reippaasti alueiden ja vuodenaikojen välillä. Keskilämpötilat vaihtelevat 6-31C asteen välillä.

Mistä Rioja parhaiten tunnetaan?

Se on tunnettu Rioja (Denomination of Origin) -viinien tuotannosta, joka on Espanjan vanhinta ja joka tuottaa joitakin kansainvälisestikin tunnetuimpia viinejä. Rioja on myös yksi maailman tärkeimmistä paleontologisista alueista dinosaurusten jalanjälkien suhteen, jotka erottuvat muista vastaavista runsaina esiintyminä ja hyvin säilyneitä. Tärkeimpien monumenttien joukossa ovat San Millán de la Cogollan luostarit, joita pidetään keskiaikaisina kulttuurikeskuksina ja jotka Unesco julisti maailmanperintökohteeksi vuonna 1997.

Mitä muuta nähdä Riojassa

 • Museo Vivanco de la Cultura del Vino, Briones. Mielenkiintoinen viini-museo, jossa voi tutustua viinin tuotantoon roomalaisten ajasta aina tähän päivään. Viininmaistelut kuuluvat myös vierailuun.
 • Batalla del Vino, Haro. Hauska fiesta, jossa heitellään punaviiniä. Asut ovat valkoisia. Joka vuosi 29.6. vuodesta 1949.
 • Cueva de los Cien Pilares, Arnedo. Keskiaikaiset pilariluolat ja San Miguelin luostari.
 • Mina de pirita de Navajún. Opastettu kierros kaivoksessa, jossa näyttävät rikkikiisukuutiot kiiltävät pimeässä.
 • Monasterio de Suso y Yuso, San Millán de la Cogolla. 500-luvulta peräisin olevat kuuluisat luostarit.
 • La Rioja Alta, Haro. Kuuluisa viinialue, mahdollista vierailla viinitiloilla ja jopa yöpyä niiden keskellä.
 • Las pozas de Arnedillo. Voit kylpylä luonnon kuumissa lähteissä luonnon keskellä ilmaiseksi tai voit mennä läheiseen kylpylään nauttimaan.
 • Calahorra. Toiseksi tärkein kaupunki Riojan alueella. Hieno vanha kaupunki. Kuuluisa myös kasvipuutarhan tuotteistaan.
 • Bodegas Muga. 1932 perustettu yksi kuuluisimmista viinitiloista Harossa. Käymisen arvoinen.
 • Cuevas de Ortigosa, Cameros. Upeat tippukiviluolat, jotka ovat muodostuneet Jurassikaudella.
 • Colegiata de San Miguel, Alfaro. Katolilainen suojeltu temppeli ja Alfarosta löytyy myös luontoalue, joka kuuluisa tuhansista haikaroistaan.