Baleriaarien saaristo ja itsehallintoalue sijaitsee Espanjan itäpuolella Välimeressä. Alue on väkiluvultaan ~1,2M asukkaallaan Espanjan 12. suurin ja pinta-alaltaan n.5.000m2 17. suurin. Alue koostuu itäisestä ja läntisestä saariryhmästä. Itäiseen kuuluvat pääsaari Mallorca, Menorca ja pieni Cabrera. Läntiseen puolestaan Ibiza ja Formentera. Lisäksi on toistasataa pienempää asuttamatonta saarta. Alueen pääkaupunki on Palma de Mallorca, jossa asuu n. 0,4M as. (Mallorcan saari 0,9M as.). Kuntia on yhteensä 67kpl.

Talousluvuista sen verran, että alueen BKT on Espanjan 12. suurin (30.321M v.2021). BKT/as. suhteutettuna 24.866eur alue on 9. paras Espanjassa, joka kertoo suht ok elintasosta jonkin verran Espanjan keskiarvoa alempana. Työttömyys on ~10,9% (2023). Alueen elinkeinorakenne (BKT) on seuraava: alkutuotanto (mm. maatalous, kalastus, kaivostoiminta)  <1%, jalostus (mm. teollisuus) n. 15% ja palvelut (mm. kauppa, turismi, kuljetus) n. 85%. Varsinkin turismi on tärkeässä roolissa, koska Baleaarit ottaa vastaan 3. eniten turisteja Espanjassa. Vienti on verrattain pientä, mutta kemian tuotteet ja polttoaineet ovat kärkituotteet.

Ilmastoltaan Baleaareilla vallitsee kuuma kesäinen Välimeren ilmasto ja talvet ovat suht lauhoja, vaikka lämpötilat saattavat talvikuukausina lähelle nollaa mennäkin. Tramuntanan vuoristossa on toki viileämpää ja huipulla on lunta talvisin.

Mistä Baleaarit parhaiten tunnetaan?

Baleaarien saaria on asutettu tuhansia vuosia ja historiaa eri ajoilta on jäänyt nykypolvien ihmeteltäväksi. Mallorca oli ensimmäisiä turistikohteita Espanjassa ja kaikki historialliset kohteet yms ovat kyllä hyvin valjastettu turistien käyttöön tänä päivänä. Pääkaupungista Palmasta löytyy erittäin paljon nähtävää mm. Almudainan kuninkaallinen palatsi, Palman katedraali la Seu, Bellverin linna, Palma Aquarium yms. Muut saaret ovat vähän pienempiä ja eivät niin suosittuja, mutta Ibiza tunnetaan ainakin kovana biletyspaikkana. Euroopan upeimpia rantoja ja erilaisia mahdollisuuksia liikkumiseen saaret tarjoavat kyllä.

Mitä nähdä Mallorcalla

  • Sa Calobra, 14km pitkä kiemurteleva näköalareitti Tramuntanan vuoristossa.
  • Pollensa, Pohjois-Mallorcalla sijaitseva nätti kylä. Plaza Mayor täynnä ravintoloita ja käsityökauppoja.
  • Antiikkijunalla Sólleriin, 27km pituinen reitti lähtee Palmasta, 13 tunnelia. Sóllerissa vaihdettava saman aikakauden tranvíaan, jolla pääsee rannikolle Port de Sólleriin (5km). Voit ostaa lipun kerralla koko reitille.
  • Santuario de Lluc, Baleaarien vanhin pyhättö, ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa pakopaikan luonnossa liikkumiseen ja rauhoittumiseen sekä myös yösijan.
  • Andratx y Port d´Andratx, Mallorcalla oli tyypillistä, että kylä muodostui kahdesta osasta; toinen sisempänä maalla suojassa ja toinen rannikolla. Tämä johtui merirosvojen hyökkäyksistä. Andratxissa enemmän vanhan kaupungin nähtävyyksiä ja Port d´Andratxissa on satama ja enemmän ravintoloita yms.
  • Mercado de Santa Maria del Camí, sunnuntai aamuisin kuuluisat markkinat tässä paikassa, yli 500 myyntikojua.
  • Cap de Formentor, upeita näkymiä Mallorcan pohjoisimmalta niemeltä.
  • Festival Chopín en Valldemossa, Valldemossasta löytyy kartusialaismunkkien ainutlaatuinen luostari-kokonaisuus Real Cartuja, jossa on myös kuuluisalle säveltäjälle omistettu museo. Luostarivierailuun kuuluu myös pieni pianokonsertti. Chopinin kunniaksi järjestetään myös aina festivaali elokuussa.
  • Playa de Es Trenc, 3km pituinen kaunis ranta hienoin näkymin Cabreran saaristoon.
  • Castillo de Capdepera, 1300-luvulta alkujaan oleva maurilaislinnoitus kukkulan päällä näkymineen.
  • Coves del Drac y Coves dels Hams, Drachin kuuluisat tippukiviluolat sijaitsevat lähellä Porto Cristoa ja siitä vain 2km on myös Hamsin näyttävät luolat.
  • Yacimiento de Son Fornés, Montuirista löytyy 2 puolustusrakennelmaa ”talayots”, jotka on rakennettu n.900eKr alun perin. Myös arkeologinen museo löytyy täältä.
  • Fornalutx, Puig Majorin juurelta Sierra Tramuntanan vuoristosta löytyy tämä idyllinen kylä.
  • S´Albufera de Mallorca, luonnonpuisto (kosteikko) Alcudian rannikolla, vierailukeskuksen kautta ilmainen pääsy.
  • Alcúdia y Port d´Alcúdia, keskiaikainen vanha kaupunki ja satamassa enemmän ravintoloita yms.
  • Banyalbufar, yksi parhaimmista paikoista katsoa auringonlaskua Mallorcalla.
  • Santuario de Cura, 360 asteen panoraamanäkymät, myös upea kirkko 1600-luvulta.
  • Cala Mondragó, paratiisipoukama upeine hiekkarantoineen.

 

PS. Laitetaan tänne myöhemmin myös muista Baleaarien saarista kohokohdat.