Jos haluat nauttia Caminosta viimeisen päälle, niin tässä on vaihtoehto sinulle. On myös mahdollista liittyä kv.ryhmään, jonka mukana suoritat reitin. Lisäksi reitin voi suorittaa myös pyörällä.

Parhaimmassa versiossa yövyt 4* hotellissa aamiaisineen, pakettiin kuuluvat myös matkalaukkujen/rinkan (max 18kg/kpl) kuljetus majapaikkojen välillä, matkavakuutus, hätäapu ja todistukset suoritetusta reitistä. On mahdollista ottaa myös illalliset, kuljetukset lähtöpaikkaan/lentokentälle, vuokra-auto, lisäyöpymisiä ja retkiä Santiagosta jne.

Paketin hintaan vaikuttavat mm. ajankohta, majoitusten laatu, yöpymisten ja lisäpalveluiden määrä. Kaikki esimerkkihinnat ovat parhaimman version mukaan, jossa hotellit ovat upeita 4* hotelleja. Majoitusvaihtoehtoina ovat näiden lisäksi retkeilymajat, hostellit ja tavalliset hotellit.

Maksupolitiikka menee siten, että varatessa maksetaan varausmaksu 100eur/hlö (+mahd. lennot) ja loput 15pvää ennen matkaa.

Camino de Santiago -pyhiinvaellusreitit ovat erittäin suosittuja Espanjassa, sillä vuosittain satoja tuhansia vaeltajia suorittaa jonkin reiteistä tai ainakin osan siitä. Yhteistä näille reiteille on, että ne päättyvät Santiago de Compostelan kaupunkiin ja vielä tarkemmin sen katedraaliin apostoli Jaakobin haudalle. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin reitin nimi kääntyykin eri kielillä useiksi nimiksi mm. suomeksi Jaakobin reitti, englanniksi Way of St. James ja myös espanjaksi Rutas jacobeas. Camino de Santiago on yksi mielenkiintoinen tapa tutustua espanjalaiseen kulttuuriin, historiaan ja luontoon sekä samalla tapaat muitakin ihmisiä ympäri maailman reitillä.

 

Myös kohtuullisena fyysisenä suorituksena vaellusta voidaan pitää, sillä normaalisti reitit ovat väh. 100km mittaisia ja pisimmät reitit Espanjassa ovat yli 1 000km. Yleensä päivämatkat kävellen reiteillä ovat 15-30 km välissä ja pyörällä reitin suorittaen 50-70km. Reittejä on tosin erilaisia pituudeltaan ja vaativuudeltaan. Yöpyä voi retkeilymajoista aina 4* hotelleihin, joten haluamansa reitin voi tehdä pienellä budjetilla tai sitten viimeisen päälle nauttien hienoista casa rural -tyyppisistä hotelleista ja niiden palveluista. Matkalaukut tai rinkat siirtyvät hotellista toiseen kuljetuspalvelun avulla, jos et niitä välttämättä halua kantaa mukana.

 

Kuriositeettina täytyy mainita ”pyhiinvaelluspassi”, johon kerätään matkan varrelta leimoja ja näin pystyy todistamaan suorittaneensa reitin ja saa määränpäässä Santiagossa todistuksen siitä. Vaatimuksena sen saamiselle on myös väh. 100km vaellusta. Paras ajankohta reitin suorittamiseen on syksy tai kevät, jolloin sääolosuhteet ja lämpötilat ovat ideaalisemmat reitin suorittamiseen. Kesällä kuumuus ja talvella kurja sää/kylmyys antavat lisähaastetta reitin suorittamiseen.

Camino de Santiago on ollut yksi merkittävimpiä pyhiinvaellusreittejä keskiajalta saakka ja se on ollut olemassa jo yli tuhat vuotta. Sitä pidettiin yhtenä niistä kolmesta reitistä, jolla kaikki synnit voitiin saada anteeksi – kaksi muuta vievät Roomaan ja Jerusalemiin. Alusta alkaen reitillä on ollut luostareita, jotka tarjosivat majoitus- ja ravitsemuspalveluita matkaa tekeville. No nykyään ne ovat enemmän tätä turismia palvelevia yrityksiä ja yrittäjiä, mutta idea on sama kuitenkin pitää huolta vaeltajista.

 

Vuosina 2021-22 vietetään Xacobeoa, pyhää vuotta reitillä. Poikkeavasti se on 2 vuonna peräkkäin covidin takia. Normaalisti tätä juhlavuotta vietetään vain, kun Jaakobin päivä 25.7. osuu sunnuntaille. Tämä on ollut pysyvä traditio jo 1100-luvulta. Pyhänä vuonna katolinen kirkko antaa synninpäästön niille, jotka tekevät pyhiinvaelluksen apostolin haudalle Santiagon katedraaliin. Katedraalin ”pyhä ovi” on auki vain tällöin.

 

Reitti ei ole mikään yksittäinen tie, vaan siksi voidaan katsoa mikä tahansa useista pyhiinvaellusreiteistä Santiago de Compostelaan. Muutamaa tietä kuitenkin pidetään pääreitteinä. Keskiajalla näitä teitä kuljettiin paljon. Uskonpuhdistus ja Euroopan poliittinen epävakaus 1500-luvulla kuitenkin aiheutti reitin rappion. Vain muutama pyhiinvaeltaja saapui Santiago de Compostelaan 1980-luvun alussa. Vuosisadan loppupuolella kävijämäärät alkoivat kasvaa, kun nykyajan pyhiinvaeltajat kiinnostuivat reitistä.

 

Espanjan ja Ranskan rajalta Pyreneiden vuoristosta, Pohjois-Espanjan läpi Santiago de Compostelaan kulkeva pyhiinvaellusreitti (Camino Frances) ja ranskanpuoliset reitit otettiin Unescon maailmaperintöluetteloon 90-luvulla käsittäen joukon reittien varrella olevia historiallisia rakennuksia ja rakennelmia.

Camino Frances (kartassa sininen reitti)

Koko reitti on n.770km alkaen Ranskan ja Espanjan rajalta ja sisältäen n.33 päiväetappia, jos reitin haluaa suorittaa kohtuullista vauhtia. Pyörällä koko reitti vie n. 2vkoa. Tämä reitti tai osat siitä ovat ylivoimaisesti suosituimpia Camino de Santiagon reiteistä. Reitti on parhaiten merkitty ja majoitusvaihtoehtoja on runsaasti reitillä.

Camino Portugués (kartassa violetti reitti)

Reitin voi aloittaa Lissabonista (n.620km), Portosta (n.240km) tai Tuista (n.115km). Koko Camino Portugués reitti koostuu n. 25 etapista. Merkinnät ja majoitusvaihtoehdot eivät ole niin hyvät kuin Camino Francesilla.

Camino Norte (kartassa vihreä reitti)

Reitti kulkee Espanjan pohjoista rannikkoa pitkin koostuen 32 etapista ja ollen yhteensä n.824km pitkä. Reitti alkaa Irúnista Baskimaasta edeten Cantabrian, Asturian kautta päätyen Galiciaan. Viimeisen etappi alkaa Arzuasta, jossa se yhdistyy Camino Francesiin. Rannikon reitissä ei ole niin paljon nousuja kuin sisämaassa menevillä reiteillä, mutta kyllä niitäkin mahtuu mukaan varsinkin reitin loppupuolella.

Camino Primitivo (kartassa vaaleanvihreä reitti)

Tämä reitti on vanhin reitti mitä historiankirjoista tunnetaan ja reitti kulkee hyvän matkaa luonnon keskellä ollen siten fyysisesti vaativa. Reitti on kuitenkin suosittu, joten siltä löytyy hyvät merkinnät reitistä ja hyviä majoitusvaihtoehtoja. Reitti koostuu n.14 etapista ja on n.325km pitkä. Reitti yhdistyy Camino Francesiin Melidessä. Reitti alkaa Oviedosta kulkien Lugon kautta Santiagoon.

Camino Inglés ja Camino Finisterre/Muxia (kartassa punainen ja vaaleansininen reitti)

Camino Inglesin reitti kulkee Ferrolista Santiagoon. Camino Finisterre/Muxia puolestaan kulkee Santiagosta pois päin päätyen Finisterreen. Hieno reitti Costa da Mortan rannikolla. Etappeja on molemmissa 6 ja pituus n.119km. Reitit ovat hyvin merkitty.

Via de la Plata (kartassa ruskea reitti)

Via de la Plata (Hopea-reitti) on 960km pitkä koostuen n.27 etapista. Reitti alkaa Sevillasta ja noudattelee vanhaa hopean kuljetusreittiä pitkän matkaa. Loppupuolella reittiä on enemmän vaihtoehtoja loppumatkan suorittamiseen. Zamorasta voi lähteä suoraan kohti Santiagoa tai sitten voi jatkaa vielä kohti pohjoista, jossa reitti yhdistyy Camino Francesiin. Reitti on hyvin merkitty.

Camino de la Lana (kartassa vaaleanpunainen reitti)

Camino de la Lana (Villa-reitti) on yksi Välimeren rannikolta lähtevistä ns. itäisistä reiteistä. Tämä reitti menee Alicantesta Burgosiin (677km), jossa se yhdistyy Camino Francesiin. Reitti koostuu n.27 etapista. Reitti on merkitty ja majoitusvaihtoehtoja on hyvin tarjolla.

Camino de Invierno (kartassa harmaa reitti)

Tämä ns. talvireitti on suosittu, koska se kulkee Ribeira Sacran luontoalueella vuorten ja jokien varrella. Reittiä käytettiin entisaikaan, jotta vältyttäisiin O Cebreiron korkeilta huipuilta ja lumelta. Reitti alkaa Ponferradasta päätyen Santiagoon ja reitin pituus on 263km koostuen n.10 etapista.

Camino de Levante (kartassa oranssi reitti)

Camino de Levante (Itäinen reitti) lähtee Valenciasta ja päätyy Zamoraan (n.800km/n.27 etappia). Reitti voi olla haastava suorittaa, koska on reitillä pitkiä välejä 40-50km, joissa ei ole majoitusmahdollisuuksia. Zamorasta Santiagoon menevää osuus yhdistyy Via de la Plata -reittiin ja ko. osuutta kutsutaan nimellä Camino Sanabrés (369km/n.13 etappia).

Kysy myös muista vaihtoehdoista! Majoituksista ja reiteistä!

Ota yhteyttä

Camino de Santiago -matkat

Reitit pyörällä

Tee vauhdikkaammin pyörällä koko reitti tai osa suositusta Camino Frances -reitistä. Matkalla koet upeita maisemia Pohjois-Espanjasta.

Camino Frances

Tee koko reitti tai osan matkaa suositusta Camino Frances -reitistä. Matkalla koet upeita maisemia Pohjois-Espanjasta ja törmäät muihin vaeltajiin ympäri maailman.

Camino Portugues

Lähde tekemään loppuosuus suositusta Camino Portugúes -reitistä. Aloitus Tuista tai Baionasta. Upeaa Galician rannikkoa.

Camino Primitivo ja Fisterra

Lähde patikoimaan Fisterraan Galician rannikolle tai osuus Lugosta alkaen suositusta Camino Primitivo -reitistä. Primitivo on reiteistä fyysisin, jos kaipaat pientä lisähaastetta.