Road trip -kokemukset ovat hienoja ja ikimuistoisia. Samalla reissulla näet ja koet huomattavan paljon enemmän kuin vain lentämällä yhteen paikkaan ja pysymällä siellä koko loman ajan. Toki se on aina valintakysymys ja kulkuvälineitähän on muitakin, jos auton vuokraaminen ja autolla ajaminen vieraassa maassa tuntuu haastavalta. Itselläni road trip -kokemukset ovat Skandinavian maista, Espanjasta ja Uudesta Seelannista sekä kerran myös autolla Suomi-Espanja edestakaisin. Erityisesti Espanjan alueita on tullut koettua sen verran, että kaikissa sen itsehallintoalueissa mantereen puolella (15kpl) on tullut ajettua. Siksi tämä postaus käsitteleekin enemmän Espanjassa autoilua ja toivottavasti karistaa joitain epäilyksiä tämäntyyppisestä matkailusta. Ainakin itselleni nämä road tripit ovat olleet aivan parhaita ja mieleenpainuvimpia reissuja..

Reitin suunnittelu

Suunnitellessa reittiä kannattaa miettiä mitä paikkoja haluaa nähdä ehdottomasti. Tietoa on netti pullollaan ja esim. paikalliset turismi-sivut antavat paljon vinkkejä missä voisi käydä ja mitä voisi tehdä paikan päällä. Tripadvisor on myös hyvä lähde. Myös eri matkailuaiheisista blogeista saatat saada kiinnostavia ajatuksia. Perinteiset matkaopas -kirjat ovat myös vaihtoehto, joita myös kirjastosta saa, jos et halua ostaa omaksi. Jos käytössäsi on auto, niin se ainakin antaa vapautta niin reitin kuin aikataulun suhteen. Julkisilla tms kulkuvälineillä liikuttaessa olet taas sidottu heidän aikatauluihinsa ja reitteihinsä.

Espanjaan lennettäessä vuokra-auton saa näppärästi käyttöön suoraan lentokentältä mm. Barcelonasta, Alicantesta tai Malagasta riippuen reitistä. Alicantesta käsin on helppoa lähteä tutkimaan Valencian, Kastilia-La Manchan, Murcian ja Kaakkois-Espanjan alueita. Barcelonasta voi lähteä kohti muuta Kataloniaa ja kohti muuta pohjois-Espanjaa sekä Malagasta puolestaan tutkimaan Andalusian alueita. Välimeren rannikko on täynnä upeita paikkoja ja rantoja. Koko rannikko onkin yksi maailman vilkkaimmista turistikohteista, minkä varsinkin kesällä huomaa. Onneksi rannikko on pitkä, joten kaikki turistit eivät ole samassa paikassa. ?

Alicantesta

Alicantesta lähtien reitin voisi suunnitella menemään esim. Valencian ja Albaceten kautta. Reitille voisi sisällyttää näiden 3 provinssinsa pääkaupungin tarjonnan lisäksi mahtavia pienempiä kyliä mm. Alcala del Jucar ja kansallispuistojen luonnon ihmeitä mm. vesiputous Ríoparissa. Toinen mahdollinen reittiehdotus Alicantesta kulkisi Murcian, Cartagenan ja Almerian kautta. Samalla tavalla reitille voisi halutessaan sisällyttää muutaman ”luontoretken” mm. Cabo de Gata-Nijarin kansallispuistoon ja Tabernasin aavikolle katsomaan useista elokuvista tuttua villin lännen kylää Fort Bravoa. Näillä reiteillä ajomatkat eivät olisi mahdottomia, kun nämä isommat kaupungit ovat suht lyhyen 1-2h ajomatkan päässä toisistaan ja 1-2 viikkoa saisi helposti kulumaan näillä reiteillä. Nähtävää ja tekemistä riittäisi ihan varmasti ja lasten kanssakin nämä reitit onnistuu toteuttaa.

Malagasta

Malagasta on helppo lähteä kiertelemään Andalusiaa. Must see -kohteita on paljon päällimmäisenä Granada, Cordoba, Sevilla.. historiallisia kaupunkeja kaikki ja tarjoavat Unescon maailmanperintökohteiden lisäksi paljon muutakin nähtävää. La Alhambran palatsi Granadassa on koko Espanjan suosituin turistikohde. Cordoba on tunnettu Mezquita -katedraalistaan, joka on myös upea arkkitehtuurinen näyte maurilaisten ajalta Espanjassa. Sevilla on Andalusian pääkaupunki ja tätä kaupunkia ei voi todellakaan missata, sillä näin upeita paikkoja mm. Plaza de España harvoin näkee missään. Poikkeamisen arvoisia kohteita ovat myös Nerja ja Ronda. Nerjan rannat ja luolat ovat hienot sekä Rondan Puente Nuevo sillan kohdalla saatat muutaman kuvan ottaa. Koko Andalusia on vuoristoista, joten näkymät ovat huikeita ja luonnossa patikointiin on hyvin mahdollisuuksia. Rannikolla myös kauniita rantoja riittää. Myöskään nämä kaupungit eivät ole liian kaukana toisistaan vain 1-2h ajomatkan päässä. 1-2 viikkoa varaisin aikaa tälle reitille.

Barcelonasta

Barcelonasta voisi lähteä mihin suuntaan vain. Itse lähtisin kohti pohjoista Costa Bravan aluetta, joka on todella upeaa rannikkoseutua. Siitä voisi jatkaa Pyreneiden vuoriston katveessa Andorran kääpiövaltioon ja tehdä ”verovapaita” ostoksia siellä ohimennen. Siitä jatkaisin historiallisiin kaupunkeihin Huesca, Zaragoza ja Pamplona ennen paluuta Barcelonaan. Pohjoisen alueilla on useita kansallispuistoja ja mahtavia vaellusreittejä. Käy esim. Alquezarista tai Torla-Ordesasta tekemässä päiväretki niihin.

Atlantin rannikolle

Jos haluat lähteä tutkimaan pohjoisrannikon alueita, niin yhden päivän voi käyttää siihen, että ajaa Barcelonasta suoraan San Sebastianiin Atlantin rannikolle n.570km moottoritietä. Toinen vaihtoehto on ottaa lennot Bilbaoon, ottaa sieltä vuokra-auto alle ja lähteä Atlannin rannikolle. Oikeastaan koko Espanjan Atlantin rannikko on vaikuttavaa nähtävää vuoristoineen ja meren rantoineen. Reitillä kannattaa ainakin poiketa San Sebastianissa, Bilbaossa, Gíjonissa, A Coruñassa ja Santiago de Compostelassa ennen paluuta. Rannikko on täynnä myös pienempiä kivoja ”kalastajakyliä” ja upeita rantoja mm. Cudillero, Ribadeo ja Ribadesella kannattaa käydä katsomassa, jos osuu reitille. Ko. reittien suorittamiseen varaisin 1-2 viikkoa

Autolla Espanjassa

Itse autolla ajaminen on helppoa Espanjassa. Tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa ja yleensä vähintään 2 kaistaa suuntaansa. Moottoriteitä on maksullisia (autopista) ja maksuttomia (autovia) ja maksut vähän riippuu alueesta ja matkan pituudesta. Kaupungeissa ja kylissäkin löytää perille navigaattorin avulla hyvin. Liittymissä ja liikenneympyröissä kannattaa silti olla tarkkana opasteiden kanssa, kun vieraassa paikassa hyvin helposti saattaa lähteä väärään suuntaan. Parkkipaikan löytäminen isommissa kaupungeissa voi olla myös joskus haastavaa, mutta kyllä sen ainakin maksullisena löytää, jos ilmaista paikkaa ei löydy. Teillä on nopeusvalvontaa ja kaupungeissakin on aika sähäkät pysäköinninvalvojat, joten suosittelen noudattamaan sääntöjä, niin vältyt ongelmilta. Koskaan ei ole mitään isompaa sattunut road trip -reissuilla, mutta silti vakuutukset niin auton kuin itsensä osalta kannattaa huolehtia kuntoon.

Vain mielikuvitushan näissä reittien luomisessa on rajana, mutta toisaalta suurin este tämän tyyppisille road trip -matkoille taitavat olla oma uskallus ja mukavuudenhalu. Kuitenkin olemalla rohkea ja näkemällä vähän vaivaa saattaisit kokea ainutlaatuisia paikkoja, mitä kaikki muut eivät ole kokeneet..